Αιθέρια έλαια: Πολύτιμοι θησαυροί της φύσης

Αναζητώ διαρκώς καλλυντικά που η βάση τους να βρίσκεται στο θησαυρό της φύσης.

Η φρεσκάδα και η ενέργεια είναι το πρώτο που αισθάνεσαι να απλώνεται, γιατί τα μοναδικά προϊόντα μιλάνε εκτός από το δέρμα και στην ψυχή σου.

Τα αιθέρια έλαια που είναι βασισμένα στο πολύτιμο βιολογικό ελαιόλαδο, όπως και από άλλα ξηρά έλαια για γρήγορη απορρόφηση, είναι ιδανικά για την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Το άγριο τριαντάφυλλο, είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και η Καλέντουλα προσφέρουν τροφή, υγεία, νεότητα και λάμψη στο δέρμα.

Η Βιταμίνη Ε, στα αιθέρια έλαια, έρχεται από εκχυλίσματα αρωματικών φυτών, αγνού ελαιόλαδου άγριου τριαντάφυλλου και Έλαιο βερίκοκου. Όλα αυτά συνυπάρχουν αρμονικά στις οικολογικές συσκευασίες των φυσικών καλλυντικών και υιοθετούν την ολιστική προσέγγιση της ομορφιάς, παντρεύοντας τις αξεπέραστες ιδιότητες των φυσικών υλικών με την τελευταία λέξη της κοσμετολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν θα βρείτε εδώ:

Η ζωτική ενέργεια των φυτών είναι κάτι αόρατο και άπιαστο, αλλά μπορούμε να την απομονώσουμε στο αιθέριο έλαιο του φυτού. Αυτά τα αιθέρια έλαια, όταν εξαχθούν με κατάλληλη διαδικασία από το φυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρωματοθεραπεία.

Έλαιο άγριας τριανταφυλλιάς

Το άγριο τριαντάφυλλο είναι γνωστό από το λαό της Χιλής, ως «Ρόζα Mosqueta», και από τους επιστήμονες ως «Ρόζα affinis Rubiginosa».  To Rosa damascene καλλιεργείται κυρίως στα Βαλκανικά βουνά της νότιας Βουλγαρίας, στη κοιλάδα των Ρόδων. Καλλιεργείται από το 16ο αιώνα και θεωρείται ότι παράγει άριστη ποιότητα αποστάγματος ή «οtto».
Η Αγριοτριανταφυλλιά είναι θάμνος, και ο βλαστός της είναι πολύκλαδος και αγκαθωτός, με φύλλα λογχοειδή και οδοντωτά. Είναι αυτοφυής και μπορείτε να τον συναντήσετε σε πλαγιές και ξέφωτα. Οι καρποί του είναι κόκκινοι και ωοειδείς με πολλούς σπόρους, τα κυνόροδα. Έχει λευκά ή ροζ άνθη που ανθίζουν την άνοιξη. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη είναι τα άνθη και οι καρποί.

Το λάδι των καρπών έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ήταν γνωστό συστατικό ομορφιάς στο λαό της Χιλής για πολλές γενιές.  Πρόσφατα έχει επικυρωθεί από επιστημονικές έρευνες σε όλο τον κόσμο. Έχει γίνει ένα ιδιαίτερα πολύτιμο νέο συστατικό στα σύγχρονα φυσικά καλλυντικά, και προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Τα οφέλη του ξεπερνούν την αναζωογόνηση του δέρματος, καθώς περιέχει πολύ καλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία δεν είναι μόνο θεραπευτική αλλά είναι επίσης ένα θαυμάσιο συστατικό αντι-γήρανσης.
Επίσης περιέχει βόριο, καπριλικό οξύ, τανίνες, κατεχίνες-τανίνες, κιτρικό οξύ, αιθέριο έλαιο, επικατεχίνη, φλαβονοειδή, gallocatechin, σάκχαρα ιμβερτοποιημένο, isoquercitrin, kaempferol-3-γλυκοζίτη, leucoanthocyanins, λινελαϊκό οξύ, λινολενικό οξύ, το λυκοπένιο, μαγνήσιο, μηλικό οξύ, πηκτίνη, πρωτεΐνες, ρουβίδιο, rubixanthin, ηλεκτρικό οξύ, σακχαρόζη, α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), βανιλίνη, ξανθοφύλλης και ζεαξανθίνη.

Εάν το πιείτε σαν τσάι, έχει ηρεμηστική, αντικαταθληπτική δράση, όπως επίσης στυπτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα ενεργεί ως αντιοξειδωτικό.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε GLA, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των σημαδιών της γήρανσης, κυρίως τις λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), τις γραμμές γύρω από το στόμα, καθώς και την καταπολέμηση της ξήρανσης του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και το ξηρό κλιματικό περιβάλλον.
Το εκπληκτικό είναι ότι περιέχει 77% λιπαρών οξέων (λινολεϊκό και λινολενικό). Τα λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά στην αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος και την επισκευή των κατεστραμμένων ιστών. Έχει αποδειχθεί ότι  επιβραδύνει τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης και παρέχει άριστα αποτελέσματα στην θεραπεία των εγκαυμάτων, ουλές και αντιαισθητικές κηλίδες στο δέρμα.

Οφέλη της αγριοτριανταφυλλιάς στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος

Το έλαιο από το άγριο τριαντάφυλλο παράγεται από τους σπόρους του καρπού της αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa Rubiginosa), και χρησιμοποιείται όταν πια έχουν πέσει τα πέταλα από τα άνθη και έχει ωριμάσει τελείως ο καρπός.
Είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό έλαιο λόγω της εξαιρετικά πλούσιας περιεκτικότητας του σε ωμέγα 3, 9 και 6,βιτανίνες Α( ρετινόλη ),  C και Ε, λυκοπένιο που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βήτα-καροτένιο πηγή προ-βιταμίνης Α.
Ανήκει στα «ξηρά» έλαια δηλαδή απορροφάται αμέσως από το δέρμα, και προσφέρει εξαιρετική ενυδάτωση, επαναφέρει και συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα,  συνεισφέροντας σημαντικά στην δομή της κυτταρικής μεμβράνης.
Χαρίζει ελαστικότητα, επαναφέρει το κολλαγόνο σε φυσιολογικά επίπεδα χαρίζοντας έτσι στο ξηρό, ταλαιπωρημένο και ώριμο δέρμα την χαμένη του λάμψη και τόνο.
Χάρη στην προβιταμίνη Α και στις δυνατές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες προστατεύει από το πρόωρο γήρας. Η μεγάλη περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C βοηθά σημαντικά στην άμυνα της επιδερμίδας από την μόλυνση του περιβάλλοντος, κυρίως  στις μεγάλες πόλεις. Η  συχνή του χρήση μειώνει αισθητά σημάδια από παλιές ουλές, σημάδια από ακμή, ρυτίδες, γραμμές γύρω από το στόμα, λεπτές γραμμές κάτω από τα μάτια.

Κατά τη διάρκεια μιας διετούς μελέτης από μια ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Χημείας και Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κονσεπσιόν, ένα αναγνωρισμένου κύρους πανεπιστήμιο στη Χιλή, το λάδι εφαρμόστηκε σε 180 ασθενείς με χειρουργική ζημία ,ουλές, καψίματα καθώς και σε μία ομάδα που πάσχουν από πρόωρη γήρανση. Διαπιστώθηκε ότι το Rosa Mosqueta παράγει μια αποτελεσματική αναγεννητική δράση στο δέρμα, βοηθώντας στην άμβλυνση ουλών και ρυτίδων, αποτρέποντας την εξέλιξη της πρόωρης γήρανσης, και ανακτώντας το χαμένο χρώμα και το ύφος. Λόγω των υψηλών επιπέδων των λιπαρών οξέων – λινελαϊκό (47,4%) και λινολενικό (33%) – βοηθά το δέρμα να θεραπεύσει και να επιταχύνει την αναγέννηση. Είναι επίσης χρήσιμο στη θεραπεία εγκαυμάτων, στις ουλές και ραγάδες.

Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα δομικά στοιχεία των κυτταρικών μεμβρανών, για να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική μεταφορά των θρεπτικών συστατικών από τον εξωκυττάριο χώρο στο ενδοκυτταρικό περιβάλλον, όπου λαμβάνει χώρα ο μεταβολισμός. Εκτός από τη μη κορεσμένα λιπαρά οξέα, η παρουσία των καροτενοειδών, τα φλαβονοειδή και τα trans-ρετινοϊκό οξύ, που έχουν επίσης ανιχνευθεί σε αυτό το έλαιο ευθύνονται για μερικές από τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του.

Σε μια άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε η οφέλιμη δραστηριότηητά του σε χειρουργικές ουλές (εφαρμογή δύο φορές την ημέρα). Οι ουλές ήταν λιγότερο εμφανείς, το δέρμα πιο ελαστικό και το χρώμα, επίσης είχε βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν το χρησιμοποίησαν.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ενυδατική κρέμα γιατί διεισδύει στο δέρμα πολύ γρήγορα, δίνοντας όλες τις ιδιότητες, αναγέννησης.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί περιγράφεται ως «λάδι της νεότητας».