Το λάδι καλέντουλας στην προστασία του ευαίσθητου δέρματος

Όταν διάβασα για την καλέντουλα, έμεινα έκπληκτη από τα ευεργετικά δώρα που προσφέρει ειδικά στο ευαίσθητο δέρμα μου και θα΄θελα να το μοιραστώ μαζί σας.

Τι είναι η καλέντουλα;

Είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο, πολύ συνηθισμένο στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο, και ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων που αποτελούν την μεγαλύτερη οικογένεια στο φυτικό βασίλειο, από την οικογένεια των Αστερίδων (Asteraceae). Στην κηπουρική, αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα και ευπροσάρμοστα άνθη που μεγαλώνουν σε έναν κήπο, επειδή ανέχονται τα περισσότερα εδάφη.

Η καλέντουλα είναι μονοετές φυτό με έντονα κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη, και συγγενεύει με τη μαργαρίτα. Ανθοφορεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, και μπορούμε να τη συναντήσουμε σε χαμηλότερα υψόμετρα χωράφια, πλαγιές, μέχρι τις άκρες των δρόμων.
Ιστορικά η Καλέντουλα πήρε το όνομα της από τη λατινική λέξη kalendae, η οποία ερμηνεύεται ως "πρώτη ημέρα του μήνα". Στην αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Πέρσες τη χρησιμοποιούσαν ως "γαρνιτούρα" σε κάποια από τα εδέσματα τους, καθώς τα πέταλα του άνθους της καλέντουλας είναι βρώσιμα. Συχνά τα πρόσθεταν σαν χρώμα σε σαλάτες και πιάτα ως γαρνιτούρα αντί για σαφράν. Οι λαοί της Κεντρικής Ευρώπης συνήθιζαν να προσθέτουν άνθη Καλέντουλας στις σούπες τους για να τους δώσουν "άρωμα".

Η Calendula έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως καταπραϋντικό του ερεθισμένου δέρματος! Είναι εκπληκτικές οι ιδιότητές του, δεν περιορίζονται στο να εξαφανίζουν τις κηλίδες, την κοκκινίλα, τη φαγούρα,τον αποχρωματισμό, και να απαλύνουν τα σκασμένα χείλη, το ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα! Ένα από τα πολλά θαύματα που προσφέρει το φυτό είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση και παραγωγή κολλαγόνου, να ελαχιστοποιήσει τα σημάδια ουλών και να μειώσει την εμφάνιση ραγάδων. Ακούγεται πολύ καλό, έτσι δεν είναι;

Αλλά γίνεται ακόμη καλύτερο. Το 2009 δημοσιεύθηκε μια ερευνητική μελέτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η επηρέαζε τις πληγές εκτομής. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα που χρησιμοποίησε την Calendula είχε σημαντική αύξηση στην υγεία του δέρματος. Φαρμακολογικές μελέτες επίσης έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα Καλέντουλας έχουν αντι-ιικές, αντι-γονοτοξικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μία in vitro χημική δοκιμή, το μεθανολικό εκχύλισμα της C. officinalis, εμφάνισε αντιβακτηριακή δραστηριότητα και τα εκχυλίσματα μεθανόλης και αιθανόλης έδειξαν αντιμυκητιακή δράση. Μαζί με τις ιππουρίδες (Ίππουρις η αρουραία (Equisetum arvense)), η καλέντουλα της γλάστρας, είναι από τα λίγα φυτά που θεωρείται στυπτικό, παρά το ότι δεν είναι πλούσιο σε τανίνες.

Χρησιμοποιείται επιδερμικά, με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η Καλέντουλα έχει θαυμάσιες επουλωτικές ιδιότητες, οι οποίες στηρίζονται στην αντισηπτική και αντιβακτηριακή της δράση. Οι Βοτανοθεραπευτές το συστήνουν ανεπιφύλακτα για την περιποίηση της ακμής, της φλεβίτιδας, των εκζεμάτων και των κρεατοελιών.
Κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου οι γιατροί - όταν υπήρχε έλλειψη φαρμάκων - φρόντιζαν με Καλέντουλα τις ανοιχτές πληγές, καθώς ήδη γνώριζαν τις αντισηπτικές ιδιότητες του φυτού.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Καλέντουλα χρησιμοποιείται σαν ρόφημα, για την αντιμετώπιση του έλκους και της επώδυνης εμμηνορρυσίας, αλλά και σαν κομπρέσα, για την περιποίηση πληγών, εγκαυμάτων και τσιμπημάτων από έντομα. Η Καλέντουλα θεωρείται εξαιρετικό βότανο για το έλκος, τη γαστρίτιδα και τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά δρα και ως χωνευτικό. Είναι αποτελεσματική στους έντονους πόνους και τις κράμπες της περιόδου, γιατί έχει σπασμολυτικές ιδιότητες, ήδη από τον 12ο αιώνα.
Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πονόδοντων, σαν αντισπασμωδικό ιδιαίτερα για το στομάχι για την θεραπεία γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών, την δυσμηνόρροια, σαν τονωτικό του ήπατος, εφιδρωτικό, αντιεμετικό και αντισκορβουτικό.
Τα αιθέρια έλαια αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων και μυκήτων, οι δε σαπωνίνες ενεργούν αντιφλεγμονικά.

Η Καλέντουλα μπορεί να γίνει αφέψημα αν βραστεί για 10-15 λεπτά σε νερό. Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Καλέντουλας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα). Αν θέλετε να κάνετε επιθέματα με κομπρέσες, τοποθετήστε μία ποσότητα του βοτάνου μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό και σιγοβράστε για 10-15 λεπτά. Στραγγίξτε το βότανο και βουτήξτε μια καθαρή γάζα μέσα στο αφέψημα. Τοποθετήστε το πανί πάνω στην επιδερμίδα όσο είναι ζεστό. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε ένα κατάπλασμα τυλίγοντας το ίδιο το βότανο που έχετε βράσει σε μία γάζα στερεώνοντας την επάνω στο σώμα.

Σας προτείνουμε να δείτε το λάδι Καλέντουλας που υπάρχει εδώ, και έχει καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδες ευεργετικές ιδιότητες

Οι παραδοσιακές χρήσεις του φυτού έχουν μακρά παράδοση, καθώς τα λουλούδια τα χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Μέση Ανατολή και Ινδία ως θεραπεία και ως χρωστική για υφάσματα, τρόφιμα και καλλυντικά.

Η κοσμετολογία την έχει εντάξει σε πολλά προϊόντα της τα πολύτιμα συστατικά της καλέντουλας, καθώς οι κρέμες έχουν ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες.

Μέσα στον ατελείωτο κατάλογο φυσικών-οργανικών προιόντων που προφέρονται εδώ, θα βρείτε τις μαγικές θεραπευτικές κηραλοιφές και Βαλσαμοαλοιφές.

Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας μια μαλακτική και επουλωτική κρέμα καλέντουλας θα χρειαστείτε:

  • 100 ml αμυγδαλέλαιο
  • 10 σταγόνες βάμμα Καλέντουλας
  • 5 σταγόνες από εκχύλισμα Καλέντουλας
  • 2 με 3 κουταλάκια του γλυκού βαλσαμόλαδο

Παρασκευή: Προσθέτουμε στο αμυγδαλέλαιο όλα τα υλικά, ζεσταίνουμε το μείγμα και προσθέτουμε νιφάδες από μελισσοκέρι για τη στερεοποίησή του. Το βάζουμε σε καθαρά βαζάκια και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.